*alleen voor honden die bij me logeren*

Vanaf februari 2024 is er een opwindende toevoeging aan de diensten voor uw lieve hond(en) tijdens zijn/haar vakantie mogelijk: een gebitsbehandeling! Met behulp van de geavanceerde technologie van de EmmiPet 2.0 bied ik uw hond een speciale tandheelkundige behandeling aan. Zonder narcose, gewoon tijdens een gezellige middag, geen stress, maar in de ontspanning. Regelmatig doe ik iedere dag een beetje. Zodat de hond er aan kan wennen en het ook nooit te lang duurt. 

De EmmiPet 2.0 maakt gebruik van ultrasone trillingen en speciale tandpasta om het gebit van uw hond grondig te reinigen, zonder dat er traditionele poetsbewegingen nodig zijn. Deze innovatieve aanpak zorgt ervoor dat zelfs de moeilijk bereikbare hoeken van de tanden en kiezen volledig worden gereinigd, waardoor tandplak wordt losgeweekt voordat het kans krijgt om zich te vormen tot tandsteen.

Het resultaat? Een gebit dat niet alleen schoon is, maar ook vrij van tandsteen. Hierdoor wordt het risico op dure en potentieel gevaarlijke tandheelkundige ingrepen onder narcose bij de dierenarts aanzienlijk verminderd. Bovendien geniet uw hond van een frisse adem, wat niet alleen voor hemzelf aangenaam is, maar ook voor degenen om hem heen.

Belangrijk is dat ik elke behandeling met zorg en geduld uitvoer, zodat uw hond zich volledig op zijn gemak voelt. Voor en na de behandeling maak ik gedetailleerde foto's, zodat u de verbetering van de gezondheid van het gebit van uw hond kunt volgen en eventuele veranderingen en/of zorgen in de toekomt tijdig kunt opmerken.

Als ik tijdens de behandeling iets opmerkelijks tegenkom, zoals losse tanden, ontstekingen of andere zorgen, dan zal ik dit direct met u bespreken en u adviseren over verdere stappen, zoals een bezoek aan de dierenarts.

Met de gebitsbehandeling met de EmmiPet 2.0 investeert u niet alleen in de algehele gezondheid en welzijn van uw trouwe viervoeter, maar ook in gemoedsrust voor uzelf. Want een gezonde glimlach begint bij een gezond gebit!

 

Voor deze behandeling reken ik 50 euro, in totaal. De voor en na foto's stuur ik per whatsapp na de behandeling. 

 

 

Algemene gebitsinformatie 

 

Gebitsproblemen komen zeer veel voor bij honden. Ongeveer 80% van de honden ouder dan 3 jaar heeft last van gebitsproblemen! Voor een goed herstel is vaak behandeling door de dierenarts nodig. In veel gevallen moet het gebit onder narcose worden schoongemaakt. Zonder behandeling kunnen gebitsproblemen leiden tot problemen. Denk hierbij niet alleen aan het verlies van tanden en kiezen, maar ook aan ontstekingen elders in het lichaam. Gebitsproblemen kunnen voorkomen worden door een goede gebitsverzorging en door het geven van gebitsverzorgende voeding en kauwproducten.

 

Wisselen


Bij de geboorte hebben pups geen tanden en kiezen. Het melkgebit komt in de tweede levensweek door. Het wisselen van de melktanden begint op ongeveer de leeftijd van 3 tot 3,5 maand waarbij het melkgebit wordt vervangen door het blijvende gebit. Soms verloopt het wisselen niet helemaal goed en blijven melktanden achter. Het is daarom verstandig het gebit van uw pup na het wisselen, rond de leeftijd van 6 tot 7 maanden, door de dierenarts te laten controleren. Wij bieden u een gratis puppy consult aan op de leeftijd van 6 -7 maanden. U kunt dan ook adviezen krijgen over de gebitsverzorging van uw huisdier. Het is belangrijk hier al op jonge leeftijd mee te beginnen.

 

Hoe ontstaan gebitsproblemen?

 

De belangrijkste oorzaak van gebitsproblemen bij honden is de vorming van tandplak en tandsteen. In tegenstelling tot bij de mens komen gaatjes veel minder voor bij honden. Parodontitis is de meest voorkomende tandaandoening bij honden. Bij deze ziekte worden tandvlees, tand en tandkas (het bot waar de tanden inzitten) aangetast door bacteriën in de bek welke afkomstig zijn uit tandplak. Tandplak is een nauwelijks zichtbaar laagje dat zich voortdurend op de tanden vormt. Het bestaat uit voedselresten, slijm en bacteriën. Tandplak bevordert de groei van bacteriën, wat leidt tot ontsteking van het tandvlees. Deze ontsteking is een belangrijke oorzaak van slechte adem, iets wat vaak optreedt bij gebitsproblemen.

 

Wanneer tandplak niet dagelijks wordt verwijderd, reageert het met calcium in het speeksel en ontstaat al na 24 uur tandsteen. Zonder behandeling breidt de ontsteking zich verder uit onder het tandvlees en naar de gebitsondersteunende weefsels. Hierdoor kunnen tanden en kiezen los gaan zitten. Ook kunnen vanuit de mondholte ontstekingen in het lichaam ontstaan.

 

Hoe herkent u gebitsproblemen?

Gebitsproblemen kunnen leiden tot verschillende soorten klachten. In het begin zal uw hond nog geen klachten vertonen en vindt u bij controle van de mondholte geen afwijkingen omdat tandplak met het blote oog nauwelijks zichtbaar is. De beginnende ontsteking kan een slechte adem veroorzaken. Dit is vaak het eerste symptoom dat u opmerkt.

 

Tandsteen veroorzaakt een geel-bruine aanslag op het oppervlak van de tanden en kiezen, die wel goed te herkennen is. Ontstoken tandvlees ziet er rood uit en bloedt snel bij aanraking. Als de hoeveelheid tandsteen en de ontstekingen in de bek zich verder uitbreiden kan het dier klachten krijgen zoals vermindering van de eetlust, het niet willen eten van hard voedsel, verandering in gedrag en overmatig kwijlen. Meestal echter heeft het baasje niet opgemerkt dat zijn of haar hond gebitsproblemen heeft. In een nog verder stadium wordt de slechte adem steeds opvallender. De tanden en kiezen kunnen los gaan zitten en ontstekingen ergens anders in het lichaam doen ontstaan door verspreiding van de infectie vanuit de mondholte via de bloedbaan. Vooral vitale organen zoals de longen, het hart, de lever en de nieren kunnen hierbij aangetast worden, met alle gevolgen van dien.